FAQ - Ofta förekommande frågor
Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse delar ut stipendier till förmån för vetenskaplig forskning. Stiftelsen delar i första hand ut personliga stipendier till postdoktorala forskare och för slutförandet av doktorsavhandlingar. Stiftelsen delar dock årligen även ut stipendier till forskare i övriga faser av sina arbeten.
Notera att stiftelsen i första hand stöder forskning i finländska universitet eller forskning genomförd av finländska forskare utomlands.
Stipendier beviljas inte för kongressresor eller anskaffning av apparater eller material.
Stipendier beviljas till alla vetenskapsområden förutom: medicinsk eller hälsovetenskaplig forskning, tekniska vetenskaper, matematik, fysik och kemi (inklusive biokemi och medicinsk kemi).
Ett helårsstipendium för doktorander är 30 000 euro och 34 000 euro för postdoktorala forskare.
Ansökan och alla bilagor kan lämnas in på svenska, finska eller engelska. Ansökan och bilagorna behöver inte vara på samma språk och valet av språk påverkar inte ansökans bedömning.
Ja, det kan du. Förklara din situation i ansökan och skicka i efterhand vid behov tilläggsinformation till stiftelsen.
Ja, det kan du. Förklara din situation i ansökan och skicka möjlig tilläggsinformation i efterhand till stiftelsen. Notera att Ella och Georg Ehrnrooths stiftelse i första hand prioriterar stipendier för färdigställandet av doktorsavhandlingar.
Nej. Stiftelsen mottar ansökningar endast via det elektroniska ansökningssystemet. Ansökan behöver inte skrivas ut och postas till stiftelsen.
Stipendiet betalas oftast i en rat. Ifall du vill dela upp stipendiet till flera rater, till exempel fördela det på två skatteår, kontakta vänligen stiftelsens ombudsman.
Stipendiet betalas till det konto som du anger i stiftelsens elektroniska ansökningssystem. Du kan uppge ditt universitets eller organisations kontonummer och FO-nummer i systemet.
Observera att stiftelsen ej betalar ett skilt universitets-/arbetsrumsarvode ovanpå stipendiet.
Varje enskilt fall bedöms skilt och det finns ingen fast gräns (t.ex. 25%) som tillåts automatiskt vid sidan om arbetet med stipendiet. Tumregeln är att arbetet med stipendiet skall ha karaktären av heltidsarbete.
Allmän praxis är att en stipendiat inte kan åtnjuta två stipendier samtidigt för arbete med samma projekt.
Stipendiemottagare som är skattepliktiga i Finland beskattas för det belopp av sammanlagda stipendier som överstiger det högsta årliga beloppet av det statliga konstnärsstipendiet.
Kontrollera det årliga beloppet på Skatteverkets hemsida: https://www.vero.fi/sv/Detaljerade_skatteanvisning…
Observera även att stipendiemottagare är skyldiga att ta en obligatorisk pensionsförsäkring via LPA. Se mera: https://www.mela.fi/sv/stipendiater/
Det finns inga strikta riktlinjer för forskningsplanens struktur. Vänligen följ vanlig praxis inom din vetenskapsgren för forskningsplaner.
Forskningsplanens längd får ej överstiga tre sidor. Möjlig bibliografi eller referenser behöver dock ej rymmas på de angivna tre sidorna.
Det behövs ingen kod eller personlig länk för lämnandet av ett utlåtande utan utlåtandet paras ihop med ansökan baserat på den ansökandes namn.
De slutliga besluten tas senast i juni, vanligast vid medlet av maj och kommuniceras till alla ansökanden per epost. Namnen och forskningsämnena på alla stipendiemottagare publiceras också på stiftelsens hemsida under juni.